Koffie uit Burundi

Coffee Burundi

 

Burundi is een klein, door land ingesloten land in Oost-Afrika dat een steeds dominantere speler is geworden in de sector van de koffiespecialiteiten. Burundi's trage economische groei en stabiele politieke omgeving hebben ideale omstandigheden gecreëerd voor dit land om zich te vestigen als een belangrijke speler in de productie van speciale koffie. Vandaag telt Burundi meer dan 8.000 koffieboeren die meer dan 3 miljoen pond groene bonen produceren. Veel van deze boerderijen bevinden zich op de hellingen van de berg Capparale, waar een overvloed aan vulkanische grond is en net genoeg regen om de gewassen het hele jaar door te kunnen verbouwen. Het grootste deel van de Burundese oogst wordt verbouwd op lagere hoogten op kleinere boerderijen die bekend staan als "coöperaties". Deze boerderijen bezitten hun lokale molens en verkopen hun groene bonen via directe handelskanalen of coöperaties die georganiseerd zijn onder grotere overkoepelende organisaties zoals FERDECAF (Federation des Coopératives de Café au Burundi). Deze groep treedt op als tussenpersoon tussen individuele producenten en molenaars.

Wat je van dit artikel leert

Burundi is een klein, door land ingesloten land in Oost-Afrika dat een steeds dominantere speler is geworden in de sector voor speciale koffie. Burundi's trage economische groei en stabiele politieke omgeving hebben ideale omstandigheden gecreëerd voor dit land om zich te vestigen als een belangrijke speler in de productie van speciale koffie. Vandaag telt Burundi meer dan 8.000 koffieboeren die meer dan 3 miljoen pond groene bonen produceren. Veel van deze boerderijen bevinden zich op de hellingen van de berg Capparale, waar er een overvloed aan vulkanische grond is en net genoeg regen om het hele jaar door gewassen te verbouwen. Het grootste deel van de Burundese oogst wordt verbouwd op lager gelegen boerderijen die bekend staan als "coöperaties". Deze boerderijen bezitten hun lokale molens en verkopen hun groene bonen via directe handelskanalen of coöperaties die zijn georganiseerd onder grotere overkoepelende organisaties zoals FERDECAF (Federation des Coopératives de Café au Burundi). Deze groep treedt op als tussenpersoon tussen individuele producenten en molenaars.

Burundi Coffee Basics

Als u voor het eerst speciale koffie drinkt, wilt u misschien eerst onze beginnersgids lezen. Er zijn een paar dingen die u moet weten voordat u uw reis naar Burundi plant. – Sulawesi is de dominante variëteit in het land, maar je ziet ook veel robusta in de regio – Koudwaterbonen uit lager gelegen gebieden smaken meestal beter dan die uit hoger gelegen gebieden – Je kunt veel concurrentie verwachten tussen branders, maar daardoor niet veel differentiatie in het kopje – Het grootste deel van de oogst wordt geëxporteerd, maar kleinere hoeveelheden worden in eigen land geconsumeerd.

Brandtips voor Burundese koffie

Wanneer u koffie uit Burundi brandt, zult u merken dat de bonen een volle body en chocoladetonen hebben. U kunt dezelfde chocoladetonen van donkerdere brandingen krijgen met lichtere brandingen, maar daardoor krijgt u ook veel meer zuurgraad in het kopje. Daarom raden we aan deze koffie lichter te branden dan een koffie uit andere streken. Voor een optimaal resultaat raden we aan een medium gebrande Burundese koffie te proberen. Als je besluit deze koffie donkerder te branden, krijg je een meer houtskoolsmaak in het kopje.

Een medium branding geeft een kopje met veel meer chocolade en minder zuur. Als u deze koffie donkerder brandt, krijgt u een meer houtskoolsmaak in het kopje.

Samenvatting

Als je op zoek bent naar speciale koffie, is er geen betere ingang dan Burundi. Met een bloeiende sector voor speciale koffie en een constante aanvoer van kwaliteitsbonen is dit land klaar om een dominante speler te worden in het ecosysteem voor speciale koffie. Als je klaar bent om je in de wereld van de koffiespecialiteiten in dit Afrikaanse land te storten, lees dan zeker onze gids waarin we de basisprincipes van Burundese koffiespecialiteiten bespreken.