De kaasboerderij van Gein Genoegen

Kaasboederij Gein Genoegen

 

 

Gein Genoegen is een kaasboerderij gelegen in het dorpje Meerholt, in het oosten van Limburg. We maakten er een spontaan uitstapje op een dag die deels bewolkt en deels zonnig was. Het uitzicht vanuit de weilanden op de bossen, velden en heide was spectaculair en dat maakte het voor ons nog aangenamer om er wat langer te blijven. De naam Gein Genoegen betekent 'kaasboerderij' in het Nederlands, wat ons een voor de hand liggende keuze lijkt. In de meeste delen van Europa is het gebruikelijk om bij bijna elk gerecht kaas te eten en er zijn enkele soorten die niet alleen lekker zijn, maar ook vol belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B2, B12, D of mineralen zoals selenium of zink. Daarom is het kweken van kaas de laatste tijd vrij populair geworden: je kunt er nog goed geld mee verdienen ook! Behalve kaas kun je ook andere zuivelproducten zoals melk of yoghurt produceren als je een eigen kudde koeien of geiten hebt.

The Cheese Factory

We vonden de kaasboederij van Gein Genoegen midden in een kleine, maar moderne kaasfabriek. Hier wordt kaas gemaakt: de wrongel wordt gemaakt, de kaas wordt geperst en gepasteuriseerd, en de korst wordt gerijpt in speciale ruimtes. Als u zelf ook kaas wilt maken, moet u ook een geschikte ruimte vinden voor het kaasmaakproces.

Het personeel van de kaasmakerij was erg vriendelijk en legde ons uit dat de meerderheid van hun klanten buurtbewoners en supermarkten zijn. De kaas die ze verkopen is een Goudse kaas, een Nederlandse kaas met een relatief laag vetgehalte, zodat hij niet alleen lekker, maar ook gezond is.

De koeienstallen

We waren nog meer onder de indruk van de koeienstallen van Gein Genoegen dan van de kaasfabriek. Te midden van een weelderige weide en een bos leek het wel een sprookje. De koeienstallen liggen in het bos en zijn aan alle kanten door het bos omgeven. Er zijn verschillende stallen voor de koeien en enkele paddocks voor de geiten en schapen. De koeien kunnen vrij rondlopen in de open lucht, daarom worden ze "buitenkoeien" genoemd. Het personeel van de melkfabriek vertelde ons dat de koeien frisse lucht krijgen, gras, een soort schuilplaats en mineraal- en vitaminerijk water om te drinken. De structuur van een melkfabriek als Gein Genoegen lijkt er sterk op, maar is nog groter dan wat wij zagen.

Een moestuin

Aan de achterkant van de boomgaard was er een tuin met verschillende groenten. Het belangrijkste ingrediënt voor worst is een plant genaamd "worstwortelen". Dit zijn wortelen, maar ze zien er anders uit dan gewone wortelen: ze zijn oranje van kleur en hebben een sterke smaak. Het bedrijf produceert verschillende soorten van deze worsten en verkoopt ze in plaatselijke supermarkten.

Conclusie

Gein Genoegen is een unieke kaasboerderij. De kaasmakerij, koeienstallen en boomgaard zijn uniek in hun architectuur, maar de varkens en groenten vormen het complete duurzame landbouwconcept. Met de productie van wei, worst en appelcider sluiten ze ook aan bij het idee om "voedsel met alcohol" te produceren. Deze producten moeten worden verkocht en worden dus niet als hobby, maar als commercieel bedrijf geproduceerd. De zuivelfabriek produceert ook een Goudse kaas, maar verder produceren ze alleen kaas die verkocht wordt. Al met al willen we een bezoek aan Gein Genoegen van harte aanbevelen. Wij hadden het geluk de plek op een zonnige dag te vinden, maar ook in de herfst is het een bezoek waard.